Koszyk
0
605 381 113

Kociołek myśliwski - idealny na pieczonki - polski producent

Kociołek myśliwski to klasyka gotowania w ognisku. Idealnie sprawdza się przede wszystkim do przygotowywania tradycyjnych pieczonek (prażonek, duszonek), czyli jednogarnkowych potraw na bazie ziemniaków, kiełbasy i boczku. Napełniony jedzeniem kociołek wstawiamy w żar ogniska i po około godzinie otrzymujemy niezwykle aromatyczne danie.
Kociołki myśliwskie robimy w dwóch wielkościach 7 i 10 litrów.
Kociołek myśliwski - charakterystyka
Naczynie żeliwne do gotowania w ognisku - typowe dla kociołka myśliwskiego jest to, że ma swoje nóżki (dokręcane do kociołka) oraz pokrywę, którą przytrzymuje kabłąk.
Kociołek napełniony jedzeniem wstawia się wprost do ogniska na około 1-2h. Ważne jest by przez ten czas kociołek nie stał w dużych płomieniach, bo potrawa się spali, on potrzebuje dużej ilości żaru i delikatnego podkładania małej ilości drewna.

Kociołek myśliwski nie jest naczyniem ciśnieniowym! Przez nieszczelności między pokrywą i misą kociołka wydostaje się para i nie należy się obawiać, że kociołek może eksplodować. Dokręcana pokrywa służy głownie temu, by zawartość nie wypadła w razie ewentualnej wywrotki w ognisku. Dokręcana pokrywa ma jeszcze jedną funkcję :) Kociołek, pod koniec czasu pieczenia można położyć na boku i poturlać by składniki się wymieszały.

Jaki kociołek myśliwski wybrać?
Podstawowa sprawa to pochodzenie kociołka. Szukajmy kociołków z polskich odlewni i nie chodzi tutaj jedynie o lokalny patriotyzm, a o nasze bezpieczeństwo. Markety i internet zalały ostatnio oferty importowanych z Azji kociołków, w których skład żeliwa nie jest znany, a to co przedostaje się do naszego jedzenie nie jest przecież nam obojętne. Szukajcie polskich odlewni, jest ich naprawdę sporo i warto im zaufać.
Druga sprawa to kształt kociołka. Idealnym kształtem misy jest półokrąg, wtedy temperatura w kociołku rozchodzi się równomiernie. Danie będzie się piekło we wszystkich miejscach tak samo. Szukajcie zatem czegoś co bardziej będzie przypominało przeciętą na połowę piłkę niż wysokie wiaderko.

Największą zaletą kociołków myśliwskich jest ich mobilność, kociołek można wypełnić jedzeniem, i zabrać w plener, czy do znajomych.
Nie wymagają żadnego specjalnego osprzętu jak trójnóg czy łańcuch.
BLOG
Grille ogniskowe z rusztem stalowym  |  Grille ogniskowe z rusztem nierdzewnym  |  Ruszty do grilla  |  Trójnogi  |  Paleniska ogrodowe  |  Kociołki węgierskie żeliwne  |  Kociołki myśliwskie żeliwne  |  Patelnie ogniskowe  |  Zestawy  |  Kosze na drewno  |  Świeczniki  |  Kołowrotek do grilla
Szybkie płatności obsługuje:
PayU
Wpłaty na konto bankowe:
Bank Millenium S.A.
30 1160 2202 0000 0002 9020 1081
ES-ER Wojciech Rydzewski
42-211 Częstochowa
ul. Kiedrzyńska 67A
NIP 949-078-39-41
REGON 240905442

tel.: 605 381 113
Wykorzystywanie tekstów, materiałów graficznych oraz innych plików zawartych na stronie bez zgody autorów surowo zabronione!
Copyright © 2015-2019 Es-Er
Ładowanie strony: 0.01 sec.
Wykonanie strony: Brewka.pl