Koszyk
0
605 381 113
BLOG
Wypalanie i konserwacja kociołka żeliwnego  (06.09.2018 r.)
Jak wypalić żeliwny kociołek, by nie rdzewiał i jedzenie z niego dobrze smakowało?
To nic trudnego, a zawsze jest lepiej zrobić to samemu i mieć pewność co do użytego w tym procesie tłuszczu.


1. Przed pierwszym użyciem należy umyć kociołek (i pokrywkę) wodą. Pod żadnym pozorem nie wolno używać płynu do naczyń.

2. Dokładnie osuszyć i nasmarować tłuszczem. Do natłuszczania nadają się wszelkie roślinne oleje jadalne. Po nasmarowaniu zostawić na 30-60 minut, by kociołek wchłonął go jak najwięcej, po czym wytrzeć nadmiar. Kociołek smarujemy z obu stron.

   

Tak przygotowany kociołek należy wygrzać nad żarem paleniska, do momentu, aż zmieni kolor na ciemno brązowy. (wypalenie kociołka można zrobić w piekarniku w 250 st. w dobrze wentylowanym pomieszczeniu)
Pokrywkę wypalamy na ruszcie "grillując" ją z obu stron. Jeżeli nie mają Państwo rusztu, pokrywkę wypalamy na kociołku, ale nie przykrywając go szczelnie. Trzeba ją ułożyć tak by pozostawał jak największy otwór do odprowadzania wilgoci z kociołka.

   

3. Kociołki żeliwne myje się wodą bez detergentów, myjką lub gąbką. Naczyń nie wolno myć w zmywarce.
4. Po użyciu dobrze jest kociołek ponownie natłuścić, to przywróci naczyniu świeżość i odpowiednio zakonserwuje je do czasu kolejnego użycia.
5. Pod żadnym pozorem nie należy wlewać do rozgrzanego naczynia zimnych płynów.
6. Naczyń, które posiadają pokrywę, nie należy trzymać przykrytych. W zamkniętym naczyniu mogą pojawić się oznaki rdzy.

Odpowiednia konserwacja sprawi, że kociołek  będzie służył przez wiele lat. Specyfika żeliwa tkwi w tym, że jego wartość rośnie w siłę w miarę upływu lat. Z żeliwem jest tak, jak z dobrym, rocznikowym winem.


zoom (+) zoom (+) zoom (+) zoom (+) zoom (+) zoom (+)
Osoby trafiające na tą stronę wyszukiwały między innymi:
wypalanie żeliwa, konserwacja żeliwa, jak wypalić kociołek żeliwny, żeliwo przed pierwszym użyciem, wypalanie kociołka, konserwacja żeliwa szarego, jak prawidłowo przygotować kociołek z żeliwa
BLOG
Grille ogniskowe z rusztem stalowym  |  Grille ogniskowe z rusztem nierdzewnym  |  Ruszty do grilla  |  Trójnogi  |  Paleniska ogrodowe  |  Kociołki węgierskie żeliwne  |  Kociołki myśliwskie żeliwne  |  Patelnie ogniskowe  |  Zestawy  |  Kosze na drewno  |  Świeczniki  |  Kołowrotek do grilla
Szybkie płatności obsługuje:
PayU
Wpłaty na konto bankowe:
Bank Millenium S.A.
30 1160 2202 0000 0002 9020 1081
ES-ER Wojciech Rydzewski
42-211 Częstochowa
ul. Kiedrzyńska 67A
NIP 949-078-39-41
REGON 240905442

tel.: 605 381 113
Wykorzystywanie tekstów, materiałów graficznych oraz innych plików zawartych na stronie bez zgody autorów surowo zabronione!
Copyright © 2015-2019 Es-Er
Ładowanie strony: 0.52 sec.
Wykonanie strony: Brewka.pl