Ruszt nierdzewny czy ze stali zwykłej, co wybrać? (17.01.2018 r.)
Ruszt ze stali czarnej (węglowej) kontra ruszt ze stali nierdzewnej.
Dylemat jaki się pojawia w kontekście wyboru materiału z jakiego jest wykonany ruszt do grilla, wiąże się ściśle z indywidualnymi upodobaniami zarówno odnośnie trwałości, konserwacji, ceny jak i wyglądu produktu.
Ruszt wykonany ze stali czarnej (węglowej) ma oryginalny kuty charakter, natomiast wymaga wcześniejszego przygotowania. Ruszt wymaga dokładnego nasmarowania go olejem spożywczym, aby podczas wypalania go nad żarem ogniska pokrył się warstwą tzw. oksydy
(pokrycie czarną warstwą tlenków) ,zabezpieczającej przed korozją. Ten zabieg zalecany jest przed pierwszym użyciem, jak i przy kilku kolejnych. Ruszt zabezpieczać należy olejem jadalnym, po każdym użyciu i czyszczeniu, ważne jest to szczególnie w okresie zimowym.
W przypadku zaniechania procesu konserwacji, czego efektem będzie pojawienie się rdzy, ruszt trzeba dokładnie oczyścić zmywakiem metalowym lub drucianą szczotką ze śladów rdzy. Następnie ponowić proces konserwacji.
Ruszt wykonany ze stali szlachetnej (nierdzewnej) 0H18N9, nie wymaga specjalnych zabiegów konserwacyjnych. Trzeba jednak pamiętać, żeby do czyszczenia rusztu ze stali nierdzewnej, nie używać szczotek stalowych lub zmywaków.
Ruszt ze stali czarnej (węglowej) to produkt na długie lata użytkowania. Posiada oryginalny kuty charakter, jest również możliwość umieszczenia motywu ozdobnego na rancie rusztu. Ruszt nie jest pokryty żadną powłoką, która mogłaby być toksyczna w kontakcie z żywnością. Produkowany jest z surowej wyśrutowanej stali węglowej.
Szybkie płatności obsługuje:
Wpłaty na konto bankowe:
Bank Millenium S.A.
30 1160 2202 0000 0002 9020 1081
ES-ER Wojciech Rydzewski
42-211 Częstochowa
ul. Kiedrzyńska 67A
NIP 949-078-39-41
REGON 240905442
tel.: 605 381 113
Wykorzystywanie tekstów, materiałów graficznych oraz innych plików zawartych na stronie bez zgody autorów surowo zabronione!
Copyright © 2015-2024
ES-ER
Ładowanie strony: 0.01 sec.
Wykonanie strony:
Brewka.pl