Koszyk
0
605 381 113
BLOG
Czym rozpalić ognisko - jakie drewno najlepsze  (17.01.2018 r.)
Pora omówić ognisko.

Przed rozpaleniem ogniska przygotowujemy odpowiednio miejsce. Wytyczamy okrąg o średnicy 50-70 cm, usuwamy z niego darń, odkładając ją na bok Wokół okręgu układamy kamienie lub obsypujemy go ziemią. Ogień palimy w bezpiecznej odległości od lasu.
Teraz o drewnie.
Po pierwsze i najważniejsze - drewno musi być suche! w przeciwnym razie będzie masa dymu i siedzenie przy takim ognisku przyjemne nie będzie ;)
Dąb, buk, grab, jesion - to drzewa liściaste, których drewno jest twarde, posiada zwartą strukturę. Pali się wolno i równomiernie, wydziela bardzo dużo ciepła. Brzoza - pali się bardzo dobrze, ale świeża kora daje czarny dym. Wysuszona kora brzozy daje bardzo wysoką temperaturę, co za tym idzie będzie świetna do rozpalania ogniska.

Do grillowania bardzo fajnie sprawdza się drewno z drzewek i krzewów owocowych. Daje bardzo przyjemny aromat, który może nadać naszym potrawom dodatkowych walorów smakowych. Bardzo ciekawy aromat ma czarna porzeczka i wiśnia. Poleca, warto spróbować.

Do utrzymywania stałej temperatury pod np. kociołkiem węgierskim, dobrze jest wcześniej przygotować sobie drobne kawałeczki drewna,
by móc w miarę potrzeb podkładać pod kociołek.


zoom (+)
Palenisko ogrodowe kute
Osoby trafiające na tą stronę wyszukiwały między innymi:
jakie drewno do grillowania, palenie pod kociołkiem, czym rozpalić by się nie kopciło
BLOG
Grille ogniskowe z rusztem stalowym  |  Grille ogniskowe z rusztem nierdzewnym  |  Ruszty do grilla  |  Trójnogi  |  Paleniska ogrodowe  |  Kociołki węgierskie żeliwne  |  Kociołki myśliwskie żeliwne  |  Patelnie ogniskowe  |  Zestawy grillowe  |  Płyty grillowe  |  PEKA - kociołek żarowy  |  Akcesoria
Szybkie płatności obsługuje:
Przelewy 24
Wpłaty na konto bankowe:
Bank Millenium S.A.
30 1160 2202 0000 0002 9020 1081
ES-ER Wojciech Rydzewski
42-211 Częstochowa
ul. Kiedrzyńska 67A
NIP 949-078-39-41
REGON 240905442

tel.: 605 381 113
Wykorzystywanie tekstów, materiałów graficznych oraz innych plików zawartych na stronie bez zgody autorów surowo zabronione!
Copyright © 2015-2024 ES-ER
Ładowanie strony: 0.01 sec.
Wykonanie strony: Brewka.pl