HALASZLE - węgierska zupa rybna z kociołka (10.01.2018 r.)
Składniki na
węgierski kociołek rybny:
- 1 kg różnego rodzaju ryb koniecznie słodkowodnych ( np. sandacz, lin, karp, karaś, leszcz )
- 2 pietruszki i 2 marchewki pokrojone w plastry
- 5 ziemniaków
- 2 cebule pokrojone w plastry
- 1 główka czosnku
- 2 średniej wielkości pomidory
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 papryczki chili świeże ( wypestkowane, drobno pokrojone )
- 2 łyżki masła klarowanego lub smalcu
- ok. 1,5 l wody
- 2 łyżki mielonej słodkiej papryki
- 1-2 listki laurowe i ziela angielskiego
- sól, świeżo zmielony pieprz do smaku
- natka pietruszki
Najpierw filetujemy i patroszymy ryby. W żeliwnym
kociołku węgierskim roztapiamy smalec lub masło, dodajemy plastry
warzyw i chwilę dusimy. Dość często mieszamy, żeby się nie zrumieniły.
Zalewamy wodą, dodajemy listki laurowe i ziele angielskie. Teraz
dokładamy do ogniska, żeby zupa w kociołku zaczęła wrzeć. Obieramy
ziemniaki, kroimy w grubą kostkę i razem z czosnkiem dodajemy do wywaru.
Gdy ziemniaki i włoszczyzna zmiękną dorzucamy pokrojone pomidory ,
koncentrat pomidorowy oraz papryczki chili. Po kilku minutach w kociołku
?lądują? przygotowane wcześniej filety rybne. Potem rozgarniając żar
lub podciągając kociołek wyżej zmniejszamy moc ognia, żeby zupa bardzo
delikatnie się gotowała przez ok. 20 minut. Przyprawiamy na ostrą nutę
według własnych preferencji. Z zupy wyjmujemy czosnek, pozbawiamy go
łupin. Możemy go użyć do smarowania pieczywa albo rozgniatamy ząbki i
wrzucamy do kociołka.
Serwujemy ze świeżym, chrupiącym pieczywem i posiekaną natką pietruszki.
Przepis gotowy do wydruku -
493169,Halaszle_wegierska_zupa_rybna_z_kociolka.pdfSMACZNOŚCI ŻYCZYMY!
Szybkie płatności obsługuje:
Wpłaty na konto bankowe:
Bank Millenium S.A.
30 1160 2202 0000 0002 9020 1081
ES-ER Wojciech Rydzewski
42-211 Częstochowa
ul. Kiedrzyńska 67A
NIP 949-078-39-41
REGON 240905442
tel.: 605 381 113
Wykorzystywanie tekstów, materiałów graficznych oraz innych plików zawartych na stronie bez zgody autorów surowo zabronione!
Copyright © 2015-2025
ES-ER
Ładowanie strony: 0.01 sec.
Wykonanie strony:
LiamRen.pl