Marynowanie mięs - co nam daje marynata i czy warto się trochę wysilić ;) (07.02.2018 r.)
Marynowanie mięsa na grilla to niezbędny element do wyczarowania smakowitych potraw. Dzięki wielu wariacjom składników do marynat, mięso staje się aromatyczne, kruche i soczyste.
Marynujemy różne rodzaje mięs, od najpopularniejszej karkówki bez kości, żeberek, drobiu, a nawet ryby. Marynaty do potraw z grilla, mogą być rozmaite. Kompozycja składników, jest w zasadzie nieograniczona. Jednak są pewne bazowe składniki, których nie należy pomijać. Podstawą dobrej zaprawy do mięsa jest oliwa lub olej, jako nośnik smaku, sok z cytryny lub ocet winny, jako element nadający kruchości. Kolejnym składnikiem mającym dobroczynny wpływ na później konsumowane mięsiwo, jest alkohol różnego rodzaju: piwo, wino, nalewki, koniak, a nawet wódka.
Drób można marynować w zalewach na bazie jogurtu lub maślanki, które powodują, że upieczone potem mięso na grillu, jest wyjątkowo miękkie i soczyste.
Ryby lubią marynaty na bazie oliwy, czosnku, pietruszki i wina. Tak skomponowana zalewa, pozwala podkreślić delikatność ich mięsa.
Minimalny czas marynowania mięsa przed grillowaniem to 12 godzin, a optymalny to nawet cała doba. Tak naprawdę, to im dłuższy czas przebywania mięsa w marynacie, tym więcej dobroci wniknie w tkankę mięsną. Ważnym zabiegiem, który pozwoli na równomierne rozprowadzenie aromatu przypraw, to przemieszanie mięsa w trakcie procesu marynowania. Można to czynić w misce, garnku lub innym naczyniu, jakie macie w domu. Jednak istnieje niezawodny sposób mieszania mięsa, tudzież ?tytłania? w przyprawach, marynatach, bez brudzenia swych dłoni? spożywcze woreczki strunowe. Wrzucamy mięso, zalewamy marynatą, zamykamy i wmasowujemy dokładnie. Potem wkładamy do lodówki, pozwalając mięsu na poddanie się procesowi aromatyzacji i kruszenia.
Jeżeli chodzi o składniki marynat, to można się nimi bawić, tworzyć różne kompozycje, wedle upodobania naszego podniebienia. Natomiast jeżeli brak Wam czasu ( bo o brak wyobraźni Was nie podejrzewam), lub weny kulinarnej brak, to można sięgnąć po inspirację i wykorzystać sprawdzone przepisy. Bądźmy szczerzy - nigdy nie uzyskamy takiego smaku grillując świeżo przyprawione mięso, zdecydowanie warto poświęcić temu trochę czasu i wcześniej zaplanować co będziemy serwować naszym gościom.