Koszyk
0
605 381 113
BLOG
Marynowanie mięs - co nam daje marynata i czy warto się trochę wysilić ;)  (07.02.2018 r.)
Marynowanie mięsa na grilla to niezbędny element do wyczarowania smakowitych potraw. Dzięki wielu wariacjom składników do marynat, mięso staje się aromatyczne, kruche i soczyste.

Marynujemy różne rodzaje mięs, od najpopularniejszej karkówki bez kości, żeberek, drobiu, a nawet ryby. Marynaty do potraw z grilla, mogą być rozmaite. Kompozycja składników, jest w zasadzie nieograniczona. Jednak są pewne bazowe składniki, których nie należy pomijać. Podstawą dobrej zaprawy do mięsa jest oliwa lub olej, jako nośnik smaku, sok z cytryny lub ocet winny, jako element nadający kruchości. Kolejnym składnikiem mającym dobroczynny wpływ na później konsumowane mięsiwo, jest alkohol różnego rodzaju: piwo, wino, nalewki, koniak, a nawet wódka.

Drób można marynować w zalewach na bazie jogurtu lub maślanki, które powodują, że upieczone potem mięso na grillu, jest wyjątkowo miękkie i soczyste.

Ryby lubią marynaty na bazie oliwy, czosnku, pietruszki i wina. Tak skomponowana zalewa, pozwala podkreślić delikatność ich mięsa.

Minimalny czas marynowania mięsa przed grillowaniem to 12 godzin, a optymalny to nawet cała doba. Tak naprawdę, to im dłuższy czas przebywania mięsa w marynacie, tym więcej dobroci wniknie w tkankę mięsną. Ważnym zabiegiem, który pozwoli na równomierne rozprowadzenie aromatu przypraw, to przemieszanie mięsa w trakcie procesu marynowania.  Można to czynić w misce, garnku lub innym naczyniu, jakie macie w domu. Jednak istnieje niezawodny sposób mieszania mięsa, tudzież ?tytłania? w przyprawach, marynatach, bez brudzenia swych dłoni? spożywcze woreczki strunowe. Wrzucamy mięso, zalewamy marynatą, zamykamy i wmasowujemy dokładnie. Potem wkładamy do lodówki, pozwalając mięsu na poddanie się procesowi aromatyzacji i kruszenia.


Jeżeli chodzi o składniki marynat, to można się nimi bawić, tworzyć różne kompozycje, wedle upodobania naszego podniebienia. Natomiast jeżeli brak Wam czasu ( bo o brak wyobraźni Was nie podejrzewam), lub weny kulinarnej brak, to można sięgnąć po  inspirację i wykorzystać sprawdzone przepisy. Bądźmy szczerzy - nigdy nie uzyskamy takiego smaku grillując świeżo przyprawione mięso, zdecydowanie warto poświęcić temu trochę czasu i wcześniej zaplanować co będziemy serwować naszym gościom.

Osoby trafiające na tą stronę wyszukiwały między innymi:
jak marynować mięso, marynata do karkówki, ryba w marynacie, marynowanie mięsa na grilla, po co marynować
BLOG
Grille ogniskowe z rusztem stalowym  |  Grille ogniskowe z rusztem nierdzewnym  |  Ruszty do grilla  |  Trójnogi  |  Paleniska ogrodowe  |  Kociołki węgierskie żeliwne  |  Kociołki myśliwskie żeliwne  |  Patelnie ogniskowe  |  Zestawy grillowe  |  Płyty grillowe  |  PEKA - kociołek żarowy  |  Akcesoria
Szybkie płatności obsługuje:
Przelewy 24
Wpłaty na konto bankowe:
Bank Millenium S.A.
30 1160 2202 0000 0002 9020 1081
ES-ER Wojciech Rydzewski
42-211 Częstochowa
ul. Kiedrzyńska 67A
NIP 949-078-39-41
REGON 240905442

tel.: 605 381 113
Wykorzystywanie tekstów, materiałów graficznych oraz innych plików zawartych na stronie bez zgody autorów surowo zabronione!
Copyright © 2015-2024 ES-ER
Ładowanie strony: 0.01 sec.
Wykonanie strony: Brewka.pl