0
605 381 113
Patelnia na ognisko
Stalowa patelnia na ognisko to jedna z tych rzeczy, którą zaczęliśmy robić za namową naszych klientów. Mieli rację, bo odkąd włączyliśmy je do gamy naszych wyrobów z roku na rok przybywa na nie chętnych. Patelnia ogniskowa okazała się być świetną alternatywą do rusztu, daje możliwość smażenia potraw, których drobne elementy zwyczajnie przelecą przez pręty rusztu. Bardzo fajnie sprawdza się do smażenia warzyw, steków, placków i podpłomyków. Lekko stożkowy kształt patelni sprawia, że tłuszcz tak jak w chińskim woku, spływa do środka. W ten sposób możemy szybko obsmażyć mięso w głębszym tłuszczu na środku patelni, by później je dopiec na obrzeżach już bez nadmiaru tłuszczu.
Do zawieszenia patelni można użyć trójnogu i stosować sobie zamiennie z rusztem lub kociołkiem. Można jej używać również bez trójnogu, podpierając na trzech cegłach czy kamieniach i paląc pod spodem ognisko. Taka patelnia na ognisko nadaje się świetnie do gotowania zarówno w przydomowych ogrodach jaki i w plenerze. Te cechy zostały docenione przez fanów bushcraftingu - cenią ją za możliwość przyrządzenia jajecznicy prosto z ogniska.
Kilka słów o użytym materiale - patelnia ogniskowa naszej produkcji jest wykonana z grubej 4mm blachy stalowej. Grubość i kształt patelni nie jest przypadkowy - stal odkształca się od temperatury i gdyby blacha była zbyt cienka patelnia mogłaby się nieestetycznie falować, w sposób nagły i niekontrolowany zmienić kształt. Przetłoczenie jej w kształt delikatnego stożka również służy zabezpieczeniu jej przed tym zjawiskiem.
Patelnia na ognisko, która trafi do Państwa , jest z surowej wyśrutowanej stali. Oznacza to, że jest mechanicznie oczyszczona z rdzy i zanieczyszczeń poprodukcyjnych. W takim stanie jest bardzo podatna na korozję i wymaga odpowiedniego przygotowania przed pierwszym użyciem. Patelnię należy wysmarować olejem roślinnym i następnie mocno nagrzać nad ogniskiem. Zabieg ten spowoduje wytworzenie warstwy ochronnej, tzw. oksydy, która będzie zabezpieczała patelnię przed rdzewieniem i sprawiała, że jedzenie nie będzie do niej przywierało. Proszę się nie obawiać, nie jest to trudne zadanie. Opisaliśmy ten proces bardzo szczegółowo na naszym blogu w artykule pt.: "Patelnia ogniskowa - wypalanie krok po kroku". Dobrze zaoksydowana patelnia będzie łatwa w użyciu i utrzymaniu w czystości, będzie Państwu mogła służyć przez długie lata.
Patelnia na ognisko może stanowić doskonałe uzupełnienie do proponowanych przez zestawów.
Zachęcamy do zapoznania się z całą naszą ofertą.
Szybkie płatności obsługuje:
Wpłaty na konto bankowe:
Bank Millenium S.A.
30 1160 2202 0000 0002 9020 1081
ES-ER Wojciech Rydzewski
42-211 Częstochowa
ul. Kiedrzyńska 67A
NIP 949-078-39-41
REGON 240905442
tel.: 605 381 113
Wykorzystywanie tekstów, materiałów graficznych oraz innych plików zawartych na stronie bez zgody autorów surowo zabronione!
Copyright © 2015-2024
ES-ER
Ładowanie strony: 0.01 sec.
Wykonanie strony:
LiamRen.pl