Żeberka w kiszonej kapuście - sprawdzone danie z kociołka (19.03.2019 r.)
Żeberka w kiszonej kapuście - danie z kociołka żeliwnego(porcja na 5-6 osób dorosłych i jeszcze zostanie)
Składniki:
- 2 kg kapusty kiszonej
- 2 kg żeberek
- 1/2 kg cebuli
- 1 szkl. Wina białego
- oliwa
- odrobina oleju do smażenia
- liść laurowy, ziele angielskie, majeranek
- vegeta, pieprz, sól
- 6 ząbków czosnku
- papryka słodka i ostra
- odrobina chili
- przyprawa maggi lub lubczyk
- kilka listków świeżej bazylii
Wykonanie:
Żeberka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i natrzeć przyprawami: rozgniecionym czosnkiem, pieprzem, solą i papryką i to wszystko w oliwie. Odstawić na ok. 2 godz. (ja zostawiam na noc)
Kapustę kiszoną opłukać, żeby nie była zbyt mocno kwaśna i wrzucić do kociołka. Cebulę obrać i pokroić, dorzucić do kapusty. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, majeranek i Vegetę. Kociołek węgierski zawiesić nad paleniskiem i warzyć na wolnym ogniu.
W tym czasie obsmażyć żeberka na rozgrzanym tłuszczu w patelni, z obu stron na rumiano. Obsmażone żeberka dodać do kapusty, podlać winem, dodać chili i maggi (lubczyk). Dusić wszystko razem pod przykryciem, aż do miękkości żeberek. Pod koniec dodać listki bazylii i ewentualnie jeszcze potrawę doprawić do smaku.
Za nadesłanie przepisu wraz z niezwykle apetycznym zdjęciem dziękujemy serdecznie Panu Dariuszowi
Kociołek żeliwny użyty do ugotowania tej potrawy znajdziecie
tutaj.
Danie z kociołka żeliwnego - żeberka w kapuście kiszonej
Szybkie płatności obsługuje:
Wpłaty na konto bankowe:
Bank Millenium S.A.
30 1160 2202 0000 0002 9020 1081
ES-ER Wojciech Rydzewski
42-211 Częstochowa
ul. Kiedrzyńska 67A
NIP 949-078-39-41
REGON 240905442
tel.: 605 381 113
Wykorzystywanie tekstów, materiałów graficznych oraz innych plików zawartych na stronie bez zgody autorów surowo zabronione!
Copyright © 2015-2023
ES-ER
Ładowanie strony: 0.01 sec.
Wykonanie strony:
Brewka.pl