| 
Sprawdzone przepisy na dania z kociołka Strona do DRUKU

Dobry, sprawdzony przepis to podstawa!

Bardzo chętnie się nimi podzielimy, ale...
prosimy w rewanżu o Państwa przetestowane,
ulubione przepisy na dania z kociołka, czy grilla!


NAJPRAWDZIWSZA GROCHÓWKA WOJSKOWA


Składniki:
  •     75 dkg niełuskanego grochu
  •     0,5 kg kiełbasy
  •     wędzona kość
  •     0,5 kg boczku ( najlepszy surowy wędzony)
  •     0,5 kg mięsiwa ( mile widziane: golonka, łopatka, karkówka)
  •     2 zgrabne marchewki
  •     2 cebule
  •     1 kg ziemniaków
  •     ? główki czosnku
  •     sól, pieprz ziarnisty czarny, ziele angielskie, liście laurowe,  majeranek
  •     świeża, umyta gałązka i owoce jałowca

Groch namaczamy dzień wcześniej. Jeśli chcemy ułatwić swe życie, możemy też przygotować ziemniaki
(obrane, pokrojone w kostkę zalewamy zimną wodą ).
Rozpalamy ognisko i wieszamy kociołek.
Napełniamy kociołek do połowy wodą, wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, owoce jałowca wraz z gałązką jałowca ( ilości w/w ziół wedle indywidulanych potrzeb smakowych).
Dla wzmocnienia aromatu dodajemy wędzoną kość wraz z kilkoma, lekko naciętymi ząbkami czosnku. Gdy wywar zacznie wrzeć dorzucamy boczuś i mięsiwo. A teraz łagodny płomień i gotujemy pod przykryciem, aby smaki swobodnie się przenikały.
Cebulę bez koszulek nadziewamy np. na patyk i opalamy na czarno. W tak opalonym stanie dołącza do reszty towarzystwa.
Mięso wyjmujemy z kociołka, gdy osiągnie stan zadowalającej nas miękkości. Teraz możemy doprawić nasz wywar solą oraz dodać wcześniej namoczony groch wraz z wodą. Ostudzone mięsko pokrój w większą kostkę, kiełbasę w talarki. Dokładamy je tak przygotowane po upływie 20-30 minut od momentu wrzucenia grochu.
Kiedy ziarna grochu są lekko miękkie, wrzucamy ziemniaczki razem z wodą i pokrojone w plasterki zgrabne marchewki. Rozcieramy w dłoniach majeranek, najlepiej tuż nad kociołkiem by trafił prosto do zupy. Jeśli jest taka potrzeba, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Gotujemy do momentu, kiedy ziemniaki będą miękkie, ale nie dłużej niż 20 minut. Uważajmy, żeby naszego cennego dania, nie przegotować.
Serwujemy najlepiej w miseczkach ( jak ktoś posiada to mogą być i metalowe, by oddać klimat), a do tego grzanki ziołowe, czosnkowe lub po prostu świeżo pieczywo z kusząco chrupiącą skórką.
A teraz? punkt kulminacyjny naszej kulinarnej drogi?zdejmujemy pokrywkę, nachylamy się nieco nad kociołkiem, wdychamy intensywny aromat naszej grochowej mundurowej strawy i ?.Państwu pozostawię przyjemność przeżywania doznań podczas spożywania?  SMACZNEGO !!!

GULASZ SEKLERSKI Z KOCIOŁKA ( SZEKELYGULAS)

Składniki:
  •   1,5 kg karczku lub innego mięsa wieprzowego
  •   1 kg kapusty kiszonej
  •   2 duże cebule
  •   1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
  •   4 łyżki smalcu
  •   3 łyżki słodkiej papryki
  •   1 łyżka mąki pszennej
  •   sól,  pieprz, czosnek

Świeże, umyte mięso kroimy w zgrabną kostkę ( raczej większą). Siekamy dokładnie cebulę, tym razem na drobną kosteczkę. Tłuszcz wrzucamy do kociołka, czekamy  aż się rozpuści.  Uprzednio pokrojone mięsiwo wraz z przyprawami umieszczamy w naszym kociołku i przykrywamy.  Podlewamy wodą, kiedy się zarumieni. Dusimy do miękkości, wrzucamy kiszoną kapustę i zalewamy wodą, aby wszystkie składniki naszej pysznej potrawy były zakryte.
Śmietanę dokładnie wymieszaną z mąką, , dolewamy gdy kapusta osiągnie zadowalający nas stopień miękkości. Zostawiamy na ogniu jeszcze przez ok. 10 minut. Aromatyczny, rozgrzewający, pożywny! Pycha!

ZUPA FASOLOWA Z KOCIOŁKA ( BABLEVES )
Składniki:
  •  4 puszki fasoli w zalewie
  •  4 marchewki
  •  ? kg suchej kiełbasy
  •  4 pietruszki
  •  4 cebule
  •  3 łyżki słodkiej papryki (w proszku)
  •  2 łyżeczki ostrej papryki ( w proszku)
  •  4 łyżki smalcu
  •  2 łyżeczki cukru
  •  sól
  •  świeżo zmielony czarny pieprz
  •  szczypta cząbru
  •  natka pietruszki

Cebulę siekamy w drobną kostkę. Obraną marchew i pietruszkę należy pokroić w słupki
Suchą kiełbasę kroimy w grubszą kostkę. Następnie do kociołka wrzucamy smalec i czekamy aż się całkowicie rozpuści.  Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy cebulę, która powinna się zeszklić. Po paru minutach dodajemy słodką i ostrą paprykę, dokładnie mieszamy. Wlewamy ok. 8 szklanek wody, dodajemy pokrojone warzywa i kiełbasę.
Zupę należy gotować do momentu, kiedy marchew i pietruszką będą miękkie. Na koniec dodajemy fasolę razem z zalewą. Cząber, cukier, sól i pieprz do smaku.  Gorącą, aromatyczną zupę możemy podać w duecie ze świeżym,  chrupiącym pieczywem.

GOLONKA Z OGNISKA
Składniki:
  • golonki
  • piwko
  • kiszona kapusta
  • boczek - najlepiej surowy wędzony
  • duża marchewka
  • sól i pieprz
Boczek kroimy na cienkie plastry, obkładamy ścianki kociołka i już możemy włożyć golonki. Duużą marchew obieramy i kroimy w plasterki. Kiszoną kapustę i marchew dodajemy do mięsiwa, następnie zalewamy to wszystko piwkiem. Golonki powinny być zakryte chmielowym płynem do połowy, nie w całości. Dodajemy sól i pieprz do smaku, wedle indywidualnego upodobania.  Przykrywamy kociołek  i  pozwalamy się zawartości dusić przez ok. 60 minut, aby wszystkie składniki oddały swój aromat.  Rozpływające się w ustach wieprzowe mięsiwo, a do kompletu doborowe towarzystwo? po prostu mile spędzone popołudnie lub wieczór!

ŻEBERKA Z KOCIOŁKA
Składniki:
  • surowe żeberka
  • czerwona papryka ( raczej dużo)
  • majeranek
  • pietruszka
  • cebula (duża)
  • sól
  • pieprz
  • czosnek

Czosnek  i cebulę siekamy na drobną kostkę. Żeberka dzielimy na kawałki i obtaczamy w masie czosnkowo - cebulowej razem ze wszystkimi przyprawami. Tak przygotowane mięsiwo wrzucamy do kociołka na ok. 1,5 godziny. Unikniemy przywierania naszej wspaniałej potrawy do ścianek kociołka, jeśli wcześniej wyłożymy go liśćmi kapusty.  Mhm, a do tego świeże pieczywo i być może zimne piwko?  po prostu kulinarna poezja.


0,00 zł
GG: 2789353
"ES-ER"
Wojciech Rydzewski
ul. Kiedrzyńska 67A
42-211 Częstochowa
Wykorzystywanie tekstów oraz materiałów graficznych zawartych na stronie bez zgody autorów surowo zabronione!
Copyright © 2009-2014 ES-ER (0.02 sec.)
Wykonanie strony: Brewka.pl