ciekawa alternatywa dla tradycyjnego rusztu, doskonale się sprawdzi do przyrządzania dań,
które mogłyby przelecieć nam przez pręty rusztu, czyli do smażenia warzyw, placków, lub
drobnych kawałków mięs (np. gyros).
Patelnie doskonale się spisują również do steków i innych większych kawałków mięsa przy obróbce których potrzeba dobrze nagrzanej powierzchni.
Patelnie ogniskową można podwiesić na trójnogu lub położyć bezpośrednio na ognisku, podpierając ją tylko na kamieniach, czy cegłach.
Cena patelni nie zawiera kompletu łańcuchów.
Dane techniczne:
- średnica - około 69 cm
- grubość - 4 mm
- głębokość w najniższym punkcie 6 cm
- waga - 11 kg
- materiał - surowa stal węglowa (śrutowana)
Nasze patelnie wykonujemy z grubej 4 mm blachy stalowej. Taka grubość materiału jest niezbędna by
powierzchnia patelni nie odkształcała się od temperatury, by nie tworzyły się wybrzuszenia i fale które, poza mało estetycznym wyglądem, będą przecież uniemożliwiały wygodne użytkowanie.
Kształt również nie jest przypadkowy, zagłębienie na środku patelni sprawia, że tłuszcz spływa i gromadzi się w jednym miejscu. Można to wykorzystać do szybkiego obsmażenia w wysokiej temperaturze i potem dopiekać na obrzeżach.
Patelnia ogniskowa o średnicy 69 cm to naprawdę duża i bardzo pojemna patelnia, która zmieści jedzenie dla dużej, kilkunastoosobowej grupy.
Kilka słów o konserwacji - patelnia jest wykonana ze stali zwykłej, bez odpowiedniego przygotowania będzie ulegała korozji, co jest procesem zupełnie naturalnym i nie należy się tego jakoś specjalnie obawiać. Patelnia, która do Państwa przyjedzie będzie wyśrutowana, oczyszczona mechanicznie ze wszelkich zanieczyszczeń, a co za tym idzie bardzo podatna na korozję. Przed pierwszym użyciem, trzeba patelnię wypalić - to znaczy wysmarować olejem i wygrzać. Ten proces sprawi, że wytworzy się na niej ochronna warstwa oksydy, która będzie zabezpieczała przed rdzewieniem i sprawiała, że jedzenie nie będzie do niej przywierało. Instrukcję konserwacji otrzymacie Państwo razem z patelnią.