Wypalanie i konserwacja stalowego rusztu (30.08.2018 r.)
Konserwacja rusztu z surowej stali.
(dotyczy również patelni ogniskowych oraz kociołków węgierskich ze stali)
Nasze
ruszty stalowe to surowa stal i oczyszczona mechanicznie z wszelkich zanieczyszczeń.
Są przez to podane na korozję i aby jej zapobiec należy ruszt odpowiednio zakonserwować.
Po rozpakowaniu ruszt należy dokładnie pokryć dowolnym olejem jadalnym - roślinnym. Można do tego wykorzystać pędzel lub nawet gazik bawełniany umoczony w oleju.
Po zaolejowaniu całego rusztu należy go umieścić nad żarem ogniska.
WAŻNE - umieszczenie rusztu nad ogniem spowoduje po prostu wypalenie oleju z jego powierzchni, dlatego ważne jest by ruszt umieścić nad żarem. Chodzi o tu by ruszt rozgrzał się do wysokiej temperatury bez bezpośredniego kontaktu z ogniem.
Ruszt należy pozostawić nad żarem na około godzinę.
Po tym czasie można już przystąpić do grillowania :)
Zalecam przynajmniej 4-5 krotną konserwację nowego rusztu. Po pierwszej konserwacji jest już znacznie łatwiej bo wystarczy ruszt po grillowaniu zaolejować i pozostawić nad dogasającym ogniskiem.
Oto zdjęcie naszego rusztu po trzykrotnym olejowaniu w sezonie 2009 i pozostawionego na zimę w ogrodzie. Generalnie tego nie zalecamy, ale jako producent musimy nasze wyroby testować w warunkach ekstremalnych :)

Jeżeli zdarzy się tak, że pozostawimy niezabezpieczony ruszt i pojawi się na nim rdza proszę się
nie martwić - wystarczy go oczyścić szczotką i przejść do początku niniejszej instrukcji.
Szybkie płatności obsługuje:
Wpłaty na konto bankowe:
Bank Millenium S.A.
30 1160 2202 0000 0002 9020 1081
ES-ER Wojciech Rydzewski
42-211 Częstochowa
ul. Kiedrzyńska 67A
NIP 949-078-39-41
REGON 240905442
tel.: 605 381 113
Wykorzystywanie tekstów, materiałów graficznych oraz innych plików zawartych na stronie bez zgody autorów surowo zabronione!
Copyright © 2015-2023
ES-ER
Ładowanie strony: 0.01 sec.
Wykonanie strony:
Brewka.pl